mleté maso

Mleté maso je jednou z nejuniverzálnějších surovin v kuchyni. Díky své schopnosti přizpůsobit se různým chuťovým kombinacím a snadné přípravě je oblíbené po celém světě. Ať už jste fanouškem tradičních českých receptů, mezinárodních specialit nebo rychlých a jednoduchých pokrmů, mleté maso vás nikdy nezklame. Představíme vám top recepty, které zvládnete připravit doma, ať už vaříte pro rodinu, přátele nebo sami pro sebe.


1. Klasický český sekaný řízek

Jednou z ikon české kuchyně je sekaný řízek, který najdete na talířích během rodinných obědů i svátečních příležitostí. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší i ty nejnáročnější gurmány.

Ingredience:

  • 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžička majoránky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olej na smažení

Postup:

  1. Smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, strouhanku a koření v míse. Těsto důkladně prohněťte, aby se všechny ingredience spojily.
  2. Ze směsi vytvarujte menší řízky, obalte je ve strouhance a osmažte na středním ohni dozlatova.
  3. Podávejte s bramborovou kaší a nakládanými okurkami.

2. Lasagne s mletým masem a bešamelem

Lasagne jsou italskou klasikou, kterou milují děti i dospělí. Kombinace těstovin, mletého masa, rajčatové omáčky a sýra je zkrátka neodolatelná.

Ingredience:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička bazalky
  • Lasagne pláty
  • 100 g sýra (parmazán nebo mozzarella)

Na bešamel:

  • 500 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • Špetka muškátového oříšku

Postup:

  1. Na olivovém oleji osmahněte cibuli a česnek, přidejte mleté maso a opečte dozlatova.
  2. Vmíchejte rajčatový protlak, krájená rajčata, oregano a bazalku. Omáčku nechte 20 minut dusit.
  3. Připravte bešamel: na másle osmahněte mouku, postupně přilévejte mléko a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Dochutťe muškátovým oříškem.
  4. V pekáči vrstvěte lasagne pláty, rajčatovou směs, bešamel a sýr. Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny ingredience.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.

3. Plněné papriky s rajskou omáčkou

Plněné papriky jsou jedním z nejznámějších jídel středoevropské kuchyně. Kombinace sladké papriky, mletého masa a rajské omáčky vytváří harmonii chutí.

Ingredience:

  • 4 velké papriky
  • 500 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst rýže (předem uvařené)
  • Sůl a pepř
  • 1 l rajčatové šťávy
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup:

  1. Odřízněte vrchní část paprik a odstraňte semínka.
  2. Smíchejte mleté maso, vejce, cibuli, česnek, rýži, sůl a pepř. Touto směsí naplňte papriky.
  3. Naskládejte plněné papriky do hrnce, zalijte rajčatovou šťávou smíchanou s cukrem a moukou.
  4. Vařte na mírném ohni asi 45 minut. Podávejte s houskovým knedlíkem.

4. Tacos s mletým hovězím masem

Tacos přinášejí kousek mexické kuchyně do vaší domácnosti. Jsou ideální na večírky, rodinné oslavy nebo rychlou večeři.

Ingredience:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 plechovka červených fazolí
  • Tortilly
  • Nasekaná zelenina (salát, rajčata, kukuřice)
  • Sýr a zakysaná smetana na dochucení

Postup:

  1. Na pánvi osmahněte cibuli a česnek, přidejte mleté maso a koření. Opečte dozlatova.
  2. Vmíchejte fazole a krátce poduste.
  3. Naplňte tortilly směsí z mletého masa a přidejte zeleninu, sýr a zakysanou smetanu.

5. Masové kuličky v rajčatové omáčce

Masové kuličky jsou klasickou pochoutkou, kterou můžete podávat s těstovinami, bramborovou kaší nebo jako předkrm.

Ingredience:

  • 500 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžíce strouhanky
  • Sůl a pepř

Na omáčku:

  • 1 plechovka rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička cukru
  • Olivový olej

Postup:

  1. Smíchejte mleté maso, vejce, česnek, cibuli, oregano a strouhanku. Vytvořte kuličky.
  2. Osmahněte je na oleji a dejte stranou.
  3. Na stejné pánvi připravte omáčku z cibule, česneku, rajčat a cukru. Vařte 15 minut.
  4. Kuličky vložte zpět do omáčky a nechte prohřát.

6. Mleté maso na asijský způsob s rýží

Pro milovníky exotických chutí je ideální tento rychlý a zdravý pokrm.

Ingredience:

  • 500 g mletého masa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička zázvoru (nastrouhaného)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • Sezamová semínka a jarní cibulka na ozdobu

Postup:

  1. Na pánvi osmahněte maso, přidejte sójovou omáčku, med, zázvor a česnek.
  2. Vařte, dokud směs nezíská lesklou konzistenci.
  3. Podávejte s rýží a ozdobte sezamem a jarní cibulkou.

7. Burgery z mletého masa

Domácí burgery jsou skvělou volbou pro grilování nebo rodinný oběd.

Ingredience:

  • 500 g hovězího mletého masa
  • 1 vejce
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Sůl a pepř
  • Housky na burgery
  • Ozdoby: salát, rajčata, okurky, sýr, majonéza

Postup:

  1. Smíchejte maso, vejce, hořčici, sůl a pepř. Vytvarujte placky.
  2. Opečte je na grilu nebo pánvi.
  3. Sestavte burgery podle chuti a podávejte s hranolky.

Mleté maso je neuvěřitelně všestranné a nabízí nekonečné možnosti. Ať už zvolíte tradiční recepty, nebo experimentujete s mezinárodními chutěmi, vždy si pochutnáte. Co zkusíte jako první?

Similar Posts