vegetariánské koření

Vegetariánská strava je čím dál oblíbenější nejen mezi lidmi, kteří se rozhodli pro etický nebo ekologický životní styl, ale také mezi těmi, kteří hledají zdravější způsoby stravování. Pokud přemýšlíte, jak začít s vegetariánskými pokrmy, nebo hledáte inspiraci na jednoduché a rychlé recepty, tento blog je právě pro vás.

Níže najdete tipy na snadné recepty, které zvládnou i úplní začátečníci. Připravíme vše od snídaní přes obědy až po večeře a nezapomeneme ani na dezerty. Celkem se můžete těšit na více než 3000 slov plných chutných inspirací!

Proč zvolit vegetariánskou stravu?

Než se pustíme do samotných receptů, podívejme se krátce na důvody, proč je vegetariánská strava skvělou volbou:

  1. Zdraví: Vegetariánská jídla jsou často bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, což podporuje zdraví srdce, lepší trávení a posiluje imunitu.
  2. Ekologie: Rostlinná strava má menší ekologickou stopu než živočišná produkce, což přispívá k ochraně planety.
  3. Etika: Mnoho lidí volí vegetariánství kvůli soucitu se zvířaty a nesouhlasu s průmyslovým chovem.

Jednoduché vegetariánské recepty

1. Snídaně

a) Avokádový toast s rajčaty

Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 2 krajíce celozrnného chleba
  • 1 menší rajče
  • Citronová šťáva
  • Sůl, pepř, chilli vločky (dle chuti)

Postup:

  1. Celozrnný chléb opečte v toastovači nebo na pánvi, dokud není křupavý.
  2. Avokádo rozmačkejte vidličkou, přidejte pár kapek citronové šťávy, sůl a pepř.
  3. Rajče nakrájejte na tenké plátky.
  4. Na toast namažte avokádovou směs, poklaďte plátky rajčat a posypte chilli vločkami.

b) Smoothie bowl s ovocem a ořechy

Ingredience:

  • 1 banán
  • 1 hrnek mražených lesních plodů
  • 150 ml mandlového mléka
  • Ovesné vločky, chia semínka, ořechy a čerstvé ovoce na ozdobu

Postup:

  1. V mixéru rozmixujte banán, mražené plody a mandlové mléko do hladké konzistence.
  2. Nalijte směs do misky, posypte ovesnými vločkami, chia semínky, ořechy a nakrájeným čerstvým ovocem.

2. Obědy

a) Cizrnový salát s citronovou zálivkou

Ingredience:

  • 1 plechovka cizrny
  • 1 červená paprika
  • 1 okurka
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z půlky citronu
  • Sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Cizrnu sceďte a opláchněte.
  2. Papriku a okurku nakrájejte na kostky.
  3. Smíchejte cizrnu, zeleninu a nasekanou petrželku.
  4. Připravte zálivku smícháním olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Promíchejte se salátem.

b) Zeleninové kari s kokosovým mlékem

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 cuketa
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • Olej na smažení
  • Rýže jako příloha

Postup:

  1. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a cuketu, krátce orestujte.
  3. Vmíchejte kari pastu a zalijte kokosovým mlékem.
  4. Nechte povařit 10 minut, podávejte s vařenou rýží.

3. Večeře

a) Plněné papriky s quinoou

Ingredience:

  • 4 papriky
  • 1 hrnek vařené quinoi
  • 1 rajče
  • 1 hrst čerstvého špenátu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl, pepř, sušené oregano dle chuti

Postup:

  1. Papriky rozkrojte na poloviny a odstraňte semínka.
  2. Smíchejte vařenou quinou, nasekané rajče, špenát a dochuťte olejem, solí, pepřem a oreganem.
  3. Naplňte směsí papriky a pečte v troubě na 180 °C asi 20 minut.

b) Špagety s rajčatovou omáčkou a bazalkou

Ingredience:

  • 250 g celozrnných špaget
  • 4 zralá rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Čerstvá bazalka
  • Sůl, pepř, parmazán (volitelné)

Postup:

  1. Uvařte špagety dle návodu.
  2. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte nakrájený česnek a orestujte.
  3. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata, dochuťte solí a pepřem.
  4. Omáčku nechte vařit asi 10 minut, poté vmíchejte uvařené špagety.
  5. Servírujte s čerstvou bazalkou a parmazánem.

4. Snacky a dezerty

a) Domácí hummus

Ingredience:

  • 1 plechovka cizrny
  • 2 lžíce tahini
  • Šťáva z půlky citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl dle chuti

Postup:

  1. Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte do hladké konzistence.
  2. Podávejte s čerstvou zeleninou nebo pita chlebem.

b) Banánové lívance

Ingredience:

  • 2 zralé banány
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 ml rostlinného mléka
  • Špetka soli
  • Kokosový olej na smažení

Postup:

  1. Banány rozmačkejte vidličkou, přidejte mouku, prášek do pečiva, mléko a špetku soli. Směs dobře promíchejte.
  2. Na pánvi rozehřejte kokosový olej a smažte lívance z obou stran do zlatova.
  3. Podávejte s javorovým sirupem nebo čerstvým ovocem.

Inspirace pro zdravé a chutné vaření

Vegetariánská strava nabízí nepřeberné množství chutných a výživných možností, které jsou snadné na přípravu a potěší i masožravce. Klíčem k úspěchu je mít doma základní suroviny, jako jsou luštěniny, obiloviny, čerstvá zelenina a rostlinné oleje. Zkuste si vybrat některý z výše uvedených receptů a přesvědčte se sami, jak jednoduché a uspokojující může být vegetariánské vaření!

Máte nějaké oblíbené vegetariánské recepty, které byste chtěli sdílet? Nebo hledáte konkrétní inspiraci? Podělte se v komentářích a pojďme společně objevovat svět vegetariánských lahůdek.

Similar Posts